Víte, co všechno musí obsahovat etiketa potravin a co se z ní dozvíte?
Rozumíme označování potravin? Aneb jak se vyznat v informacích na obalech potravin?
Pro Čechy je kvalita potravin dlouhodobě jeden z klíčových faktorů, podle kterého se rozhodují při nákupu. Češi se ale čím dál více také zajímají o původ potravin a studují informace uvedené na obalech.
Kromě informací uvedených na etiketě pomáhaj i loga s označením kvality, jako je značka Klasa. Dalším označením, podle kterého se zákazníci orientují, je např. Regionální potravina.
Co musí etikety obsahovat:
-
Název potraviny
Na obalu musí být označený zákonný název potraviny. Musí obsahovat informace o fyzickém stavu potraviny nebo o zvláštní úpravě, kterou potraviny prošla.
-
Množství
Čisté množství potravin se vyjadřuje v objemových a hmotnostních jednotkách.
-
Složení potravin (seznam složek)
Seznam obsahuje všechny složky potraviny seřazené sestupně podle hmotnosti.
-
Trvanlivost
Zde je zapotřebí rozlišit dvě hlavní možnosti pro vyznačení data spotřeby:
-
-
Datum použitelnosti („Spotřebujte do“) se uvádí u potravin, které podléhají rychle zkáze a musí být rychle spotřebovány.
-
Datum minimální trvanlivosti („Minimální trvanlivost“) se uvádí u potravin, které se rychle nekazí.
-
-
-
Alergeny
Alergeny musí být vždy odlišeny od ostatních složek. Celkem máme 14 druhů alergenů.
-
Původ výrobku
U potravin musí být vždy uveden název a adresa výrobce, balírny nebo dovozce.
-
Výživové hodnoty
Tabulka nutričních hodnot nám říká, jak energeticky a nutričně bohatá je daná potravina. Energetická hodnota se uvádí v kilokaloriích (kcal) a v kilojoulech (kJ).
-
Loga kvality
Pokud výrobce či producent získá ocenění kvality, je povinen tato loga umístit na obal.