Velikonoce ve znamení kvality

Jsme rádi, že vás kampaň, zaměřená na kvalitu potravin, oslovila – a že cena pro vás není jediným hlediskem při nákupech v prodejnách COOP.

Naši specialisté, Klasáček a zástupci dalších značek, učí každého, kdo upřednostňuje kvalitu v kuchyni i na jídelním stole, jak se orientovat v nepřeberné nabídce zboží. KLASA, Regionální potravina, chráněné označení a další značky kvality jsou totiž zárukou kvalitního zpracování i složení výrobků.

Ale víte třeba, jak obecně zaručit, že do vaječné pomazánky použijete skutečně to nejlepší? Nejdůležitější jsou samozřejmě vejce a jejich označování. Zkratka CZ v kódu na obale znamená, že byla vejce tříděna a balena v České republice, neoznačuje to jejich původ. Dále zde najdeme identifikaci balírny/třídírny. Z kódů na skořápkách – například 1CZ7601 – pak vyčteme další potřebné informace. První číslo znamená, že jde o vejce nosnic z chovu ve volném výběhu, dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází, čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.

Následuje majonéza, v níž kromě vajec v ní najdete olej, ocet a další dochucovadla. Podle legislativy musí obsahovat min. 50 % oleje a min. 2 % žloutku. Zbývá zmínit hořčici – základními surovinami pro její výrobu jsou voda, semínko hořčice, ocet, cukr a dochucovadla. Konzistence hořčic by měla být kašovitá s drcenými či celými semínky hořčice, barva žlutohnědá či šedohnědá, a to u nepřibarvených hořčic.

Pokud nestihnete pomazánku připravit doma, přesvědčte se, že ta koupená splňuje nejpřísnější požadavky. Jde především o minimální obsah vajec, dosahující alespoň 60 procent. Chuť a vůně vaječné pomazánky by přitom měly být příjemně slano-sladko-kyselé, lehce pikantní, po vařených vejcích a cibuli.

Vše podstatné najdete na webu akademiekvality.cz

Tradiční a kvalitní lahůdky

z vlastní výrobny k dostání v našich prodejnách